Zirkonyum Kaplama

Genellikle renk ya da yapı kaybı bulunan dişlere estetik bir görünüm kazandırma amacıyla beyaz ve yarı şeffaf olan zirkonyum maddesi kullanılarak yapılan kaplama işlemidir.

Zirkonyum kaplama nedir?
Zirkonyum; doğadan çıkarılan beyaz bir metaldir. Zirkonyum kaplamalarda; porselenin altındaki altyapıyı oluşturan materyal, zirkonyum dioksittir. Klasik, metal altyapılı porselen kaplamalara göre zirkonyumun baskıya ve gerilime karşı direnci daha fazladır. Doku dostu bir materyal olduğu için, herhangi bir alerjiye sebep olmaz ve son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir.

Zirkonyum kaplama işlemi nasıl uygulanır?
Zirkonyum kaplama ile sağlıklı ve estetik bir sonuç alabilmek için öncelikle diş eti sağlığına dikkat edilmelidir. Diş etlerinin tedavisi yapılıp iyileşmesi sağlandıktan sonra estetik açıdan değerlendirilmelidir. Hastanın gülme hattı yüksekse ve ihtiyaç varsa diş eti boylarından gerekli seviyeleme işlemi yapılır. Diş etiyle ilgili tedavi ve şekillendirme işlemi tamamlandıktan sonra dişlerde 1-2 mm kadar kesim işlemi uygulanır. Kesilen dişlerin özel ölçü maddeleriyle ölçüsü alınır, laboratuvara gönderilir. Alınan ölçüye göre laboratuvarda dijital olarak bilgisayar ortamında tasarım yapılır ve üretilir. Zirkonyum altyapının ağız içi provası yapıldıktan sonra üzerine işlenen porselen üstyapının da provası yapılır. Gerekli son düzenlemeler yapıldıktan sonra cilalı ve pürüzsüz yüzeye sahip olan kaplamalar diş üzerine yapıştırılır.

Kaplamalarda neden zirkonyum tercih edilmektedir?
Zirkonyum oldukça doğal bir görüntü verir. Bu nedenle estetik beklentisi yüksek olan hastaların öncelikli tercihi olmaktadır. Klasik metal altyapılı protezlerde diş eti hizasında oluşan grimsi renklenmeler zirkonyumda görülmez.
Diş eti uyumu metal altyapılı porselenlere göre daha iyi olduğu için uzun dönemde daha başarılı sonuç verir.
Zirkonyum ısı yalıtımında çok başarılı olduğu için hassasiyet sorunu yaşayan hastalarda daha çok tercih edilmektedir. Sıcak- soğuk ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez ve hastaya daha özgürce yemek yeme imkânı tanır.
Zirkonyum bükülmeye karşı çok dayanıklı olduğu için uzun yıllar kullanım ömrü sağlar.


Zirkonyum dişin avantajları nelerdir?
Işık geçirgenliği doğal dişe benzer olduğu için, metal altyapılı dişlerde oluşan opak görüntü zirkonyumda oluşmaz. Doğal dişten ayırt edilemeyecek kadar estetik bir sonuç elde etmek mümkündür.
Zirkonyum beyaz bir metaldir ve bu sayede metal altyapılı porselenlerde diş eti sınırında oluşan gri/mor renklenmeler zirkonyumda görülmez.
Sıcak -soğuk gıdaların ısı yalıtımını çok iyi yaptığı için hastalarda hassasiyet endişesi taşımadan rahatça yemek yeme imkânı tanır.
Alttaki rengi maskeleme özelliği olduğu için koyu renkli dişlerin üzerine kaplandığında bile koyu rengi yansıtmaz, estetik sonuç verir.
Metal içermediği için ağız içinde tat değişikliği yaratmaz.
Zirkonyum kaplama yüzeyi tamamen cilalı ve pürüzsüz olduğu için üzerine herhangi bir gıda artığı ve leke tutunmaz. Buna bağlı olarak da rengi her zaman aynı kalır. Kullanımına bağlı renk değişimi oluşmaz.


Zirkonyum diş fiyatı nedir?
Zirkonyum yapım aşamasında olduğu kadar laboratuvar üretim aşamasında da ince teknik hassasiyet gerektiren bir yapıdır. Dijital olarak tasarım yapıldıktan sonra, bu dizayna göre zirkonyum bloklarının 3 boyutlu olarak kazınması sonucu elde edilir. Son yıllarda piyasada Çin ve Kore menşeili düşük kaliteli zirkon bloklar kullanılarak maliyet düşürülmeye çalışılmaktadır. Ancak bu zirkonların ağız içi uyumu ve estetik sonuçları başarısız olmaktadır. Buna bağlı olarak kullanım ömrü çok kısa olan protezlerle karşılaşılmaktadır. Maliyeti düşürüp ömrü kısa olan, ağızla uyumsuz protezler yapmak yerine dünyada kabul gören prestijli markaların zirkonyumlarını kullanmak daha doğru bir karar olacaktır. Hastalarımızı hem estetik hem de kullanım ömrü açısından mutlu edebilmek için, kliniğimizde Alman üretimi, sertifikalı zirkonyum bloklardan protezler hazırlamaktayız.

İmplant dişin üzerine zirkonyum kaplama yapılabilir mi?
Zirkonyum kaplamalar, tek diş kaplama ve köprü yapımında kullanılabildiği gibi implant üstü protezlerde de kullanılabilir.

Zirkonyum dişlerin bakımı nasıl olmalıdır?
Kendi dişlerimizde olduğu gibi zirkonyum dişlerin de bakımını düzenli bir şekilde yapmak önemlidir. Bunun için 2 kere dişlerinizi ve diş etlerinizi fırçalamanız ve zirkonyum köprü/ kaplamalarınıza özel diş ipiyle ağız bakımınızı sağlamanız, 6 aylık periyodlarla doktorunuza kontrole gelmeniz problem yaşamadan zirkonyum dişlerinizi rahatlıkla kullanmanızı sağlayacaktır.

Zirkonyum diş yapılırken ağrı olur mu?
Dişlerin kesim işlemleri lokal anestezi altında gerçekleştiği için herhangi bir ağrı hissi oluşmaz.

Dişler kesildikten sonra estetik açıdan problem yaşanır mı?
Kesim işlemi sonrası aynı gün içinde hemen geçici dişleriniz hazırlanır. Bu sayede hem görüntü olarak, güzel bir görünüm elde edilir hem de dişlerde oluşabilecek hassasiyet sorunu önlenmiş olur.

Zirkonyum diş kaç günde yapılır?
Sağlıklı diş eti varlığında zirkonyum diş yapılması 7-10 gün arasında gerçekleşmektedir.

İletişim

0 332 501 81 11
0 533 257 96 69
Email us
bilgi@dentmeram.com
DentMeram

Yenişehir Mahallesi Peri Sokak Ennmeram Plaza Ofis Giriş Kat 1 No:2/102 Meram Konya

Sosyal Medya

Lütfen sosyal medya bağlantılarımızı ziyaret ederek görüş ve önerilerinizi bize iletiniz.

Copyright 2021 by DentMeram diş Kiliniği. All rights reserved.

Web Tasarım: Arben Bilişim

Copyright 2021 by DentMeram Diş Kliniği. All rights reserved.

Web Tasarım: Arben Bilişim